Ata Sporumuz Güreştir. Spor ile alakalı içeriklerde ilk olarak ata sporumuz olan güreş hakkında bilgi vermek istedik.
Güreş kökleri Orta Asya’ya uzanan en eski ata sporlarımızdan biridir. Tarihin her döneminde kurulan tüm Türk Devletlerinde bu spor yapılmıştır. Günümüzde Türk topraklarından dünyadaki birçok ülkeye yayılan bu spor dalı çeşitli stiller ve kurallarla bağlı bir spor alanı haline gelmiştir.
Güreş kelimesinin kökeni Özbek ve Başkurt Türklerinin kullandığı “kures”ten gelmektedir. Zorlu doğa koşulları ile mücadele eden Türklerde güreş, adeta günlük hayatın bir parçası olmuştur. Türklerin Orta Asya’dan göç etmeleriyle beraber Batıya da yayılmıştır. Ata sporumuz güreş, genellikle bir çayırda veya bir harman yerinde sert oynadıkları karakucak güreşidir.
Türkler arasında en yaygın olan bir diğer güreş çeşidi, güreşçilerin kispet giydikleri ve güreşten zeytinyağıyla yağlandıkları yağlı güreştir. Güreşçilerin vücutlarını yağlanması sebebi ile birbirlerini tutmaları oldukça zorlaşır, büyük güç ve ustalık gerektiren zor bir spordur. Türklerin Anadolu’dan Rumeli’ye geçtikleri tarihten beri ülkemizde yapılagelen bir güreş türüdür. Osmanlı döneminde de güreşe büyük önem verildi. Güreş okulu olarak nitelendirilebilecek birçok pehlivan tekkesi vardı. Bazı padişahların güreş sporuna özel ilgi göstermeleri nedeniyle bu spor iyice yaygınlaşmıştır.
Osmanlılar zamanında saray dışında da güreş müsabakaları yapılmıştır. Her yıl, Haziran ayında Edirne’nin Sarayiçi mevkiinde yapılan tarihî Kırkpınar güreşleri ülkemiz için çok önemlidir.
Pehlivanlarımızın 19. yüzyıl da Avrupa’da ve Amerika’da yaptıkları başarılı güreşlerle bütün dünyada güreş tanındı. Bu dönemde yetişen Koca Yusuf, Kurtdereli Mehmet gibi pehlivanlar büyük başarılar elde etmiştir. Dünya şampiyonu unvanını kazanan ilk güreşçimiz Kara Ahmet isimli pehlivandır.26 yıl boyunca Kırkpınar başpehlivanlığını elinde tutan Kel Aliço, Adanalı Halil, Çolak Mümin, Molla, Sicimoğlu Halil, Yörük Ali, Hergeleci İbrahim, Katrancı Halil, Filiz Nurullah, Şamdancı Kara İbo gibi pek çok sayıda başarılı güreşçi vardır.
Ata sporlarımızı kültürel faaliyetlerde bulunabileceğiniz ata sporları vakfımız vardır. Sitesini ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.
Ata sporlarımız sadece güreş değildir. Ata sporlarımız ; at biniciliği, atlı okçuluk, avcılık, cirit, kızak, matrak, okçuluk, ve tomak
Ata sporlarımız ile ilgili düşünceleriniz nelerdir? Ata sporlarımızdan hangisiyle ilgileniyorsunuz.
Yorumlarınızı bekliyoruz. ✍